Απολογισμός

DSC06137DSC06103DSC06089DSC08187DSC08183DSC08181DSC08173DSC06145DSC06141

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τριήμερη εκδήλωση «Νέες Ματιές στον Κόσμο μας», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20,21,22 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο Τρίτση).

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου η προσέλευση και η συμμετοχή του κόσμου ηταν πολύ μεγάλη, με διάχυτη τη χαρά και την αισιοδοξία για το μέλλον και για τα όσα μπορούμε να καταφέρουμε, όντας ενωμένοι.

Μέσα σε μια ιδιαίτερα «ζεστή» ατμόσφαιρα για πρώτη φορά προσωπικότητες από τους χώρους της ψυχολογίας, της φιλοσοφίας, της πνευματικότητας, της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης και της τέχνης συναντήθηκαν στην Αθήνα, συνομίλησαν με το κοινό για ένα νέο όραμα και συνέβαλαν στο να δούμε τον κόσμο, την κοινωνία και το ρόλο μας ως πολίτες με μια «νέα ματιά».

Όλες αυτές οι ομιλίες, οι συζητήσεις, τα δρώμενα και οι παρουσιάσεις, που προέρχονται μέσα από πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους χώρους, εν τέλει συνέκλιναν, εμπλουτίζοντας η μια την άλλη, στα ίδια κοινά ζητούμενα και κινήθηκαν στους ίδιους κοινούς άξονες.

Ο πρώτος άξονας – κοινό ζητούμενο, που αφορά στην Αυτογνωσία και στη Συνειδητότητα, στο πως όλοι μας χρειάζεται να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας και να είμαστε συνειδητοί άνθρωποι και πολίτες.

Ο δεύτερος άξονας – κοινό ζητούμενο, που αφορά στην Ενδυνάμωση του Ατόμου, στην Ανάληψη της Ευθύνης των Επιλογών μας και στην υλοποίηση μέσα από αυτή τη διαδικασία του Ελεύθερου Ανθρώπου.

Ο τρίτος άξονας – κοινό ζητούμενο, που αφορά στην Αγάπη, για τον εαυτό μας, τους άλλους ανθρώπους και το περιβάλλον μας, στην Προσφορά στην κοινωνία και στους συνανθρώπους μας και στην Υπηρεσία προς το κοινωνικό σύνολο.

Ο τέταρτος άξονας – κοινό ζητούμενο, που αφορά στην Συμμετοχή στην κοινωνία και στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στην Κοινωνική Δράση που αναλαμβάνουμε.

Και τέλος ο πέμπτος αξονας – κοινό ζητούμενο, που αφορά στην Ενότητα, στη Συλλογικότητα, στην Ειρηνική Συνύπαρξη και στην Αρμονική Συνεργασία Ανθρώπου – Περιβάλλοντος.

Την Παρασκευή μέσα από οπτικές από τη φιλοσοφία και την πνευματικότητα έγινε λόγος για τις αξίες ενός καλύτερου κόσμου, τις αρχές και τα μέσα, με τα οποία ο κάθε πνευματικός άνθρωπος μπορεί και οφείλει να συμβάλει στο μετασχηματισμό της ανθρωπότητας και του πλανήτη, τη σχέση μας με τον κόσμο στον οποίο ζούμε και το πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο κόσμο όπως τον επιθυμούμε, το πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη συνειδητότητά μας, να επιλέξουμε συνειδητά την Αγάπη, να «ησυχάσουμε» το νού μας και να υπηρετήσουμε το όραμα του Ανθρώπου Ελεύθερου.

Το Σάββατο οι συνεδρίες ξεκίνησαν το πρωί με το ρόλο της παιδείας, της προσωπικής ανάπτυξης και της αλλαγής του ατόμου στην αλλαγή της κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν αναφορές στο πως οι γονείς και η εκπαίδευση μπορούν να διευκολύνουν να δομηθεί η προσωπικότητα ενός ελεύθερου ανθρώπου, στο πως οι ίδιοι εμείς μπορούμε με θεμέλιο το αίσθημα ευγνωμοσύνης να δημιουργήσουμε αφθονία στη ζωή μας και στο πως μέσω της διαδικασίας της μη βίαιης επικοινωνίας μπορούμε να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη της ζωής μας και να ανακαλύψουμε τη μεταμορφωτική δύναμη της συμπόνιας μέσα μας

Στην τρίτη συνεδρία το κοινό είχε την δυνατότητα να ανακαλύψει ένα νέο τρόπο πράττειν, που υπηρετεί το άτομο και την κοινωνία, μέσα από οπτικές από την επιχειρηματικότητα, τη συλλογική δράση και τη δικαιοσύνη. Μεταξύ άλλων έγινε λόγος για νέες μορφές εργασίας και επιχειρηματικότητας, για την κοινωνική δράση, ως έκφραση της έμπρακτης συμμετοχής του πολίτη στη διαμόρφωση του πεπρωμένου του και στην ενδυνάμωση της κοινωνίας και για ειρηνικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών μας.

Στην τέταρτη συνεδρία μέσα από την επικοινωνία, το λόγο και την τέχνη έγινε αναφορά στα Νέα Μέσα ως εργαλεία οικοδόμησης ενός καλύτερου κόσμου κι εαυτού, στην αξία του καθημερινού, στο συνειδητό άνθρωπο και την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του και στην τέχνη του λόγου ως γνώση μεταμόρφωσης στην πολιτική και την αυτογνωσία.

Το απόγευμα ο κόσμος είχε την ευκαιρία να βιώσει  την «έξοδο από το σπήλαιο» μέσα απο τη ζωντανή παρουσίαση του μύθου από την Πολιτεία του Πλάτωνα με συνοδεία μουσικών οργάνων.

Στην πέμπτη και τελευταία συνεδρία έγινε λόγος για τη μετάβαση από το όραμα του σήμερα στην πραγματικότητα του αύριο και για το ρόλο της επιστήμης σε αυτή τη μετάβαση. Τονίστηκε η ενότητα του σώματος, της ψυχολογίας και του πνεύματος, η σύνθεση της ανθρώπινης ύπαρξης η οποία υπαγορεύει ως αναγκαστική συνθήκη τη συλλογικότητα, η σχέση επιστήμης και κοινωνίας, ενώ αναφορά έγινε και στο ρόλο των κρίσεων και τη δυνατότητα ύπαρξης μιας «ευ-τοπίας» σήμερα και της στρατηγικής που θα οδηγήσει στην υλοποίησή της.

Την Κυριακή το πρωί μικροί και μεγάλοι ταξίδεψαν στη χώρα των παραμυθιών, ανακαλύπτοντας τα κλειδιά της ευτυχίας, ενώ στη συνέχεια ομάδες και οργανώσεις με κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις εισήγαγαν τον κόσμο σε μια «παράλληλη Ελλάδα», που δρά, δημιουργεί και προσφέρει το έργο της σημερα για ένα ομορφότερο κόσμο.

Στο τελευταίο κομμάτι της εκδήλωσης ο κόσμος χωρίστηκε σε μικρές ομάδες και μέσα από παιγνίδια ρόλων και ψυχοδραματικές  διαδικασίες ο καθένας είχε την ευκαιρία να συμμετέχει, να συζητήσει και να αναπαραστήσει τα όσα βίωσε και μοιράστηκε κατά τη διάρκεια όλου του τριημέρου, τα όσα πήρε και τα όσα θα ήθελε να μεταφέρει φεύγοντας, βιώνοντας την επέκταση του εαυτού του στην σύνδεσή του με τους άλλους και αναγνωρίζοντας τον κοινωνικό εαυτό.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα τεράστιο κύκλο ενότητας και αγάπης που σχημάτισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, οι οποίοι, όπως είπαν κράτησαν τη δύναμη, την έμπνευση και την ελπίδα, την οποία πήραν για ένα καλύτερο αύριο, το οποίο εμπνεύστηκαν να συν-δημιουργήσουν.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε βιντεοσκοπημένη την εκδήλωση και να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τους συμμετέχοντες και υλικό από την εκδήλωση εδώ

 

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s