Από το εγώ στο εμείς

               “Μάτι με μάτι, πρόσωπο με πρόσωπο

        Και όταν είσαι κοντά, θα πάρω τα μάτια σου και θα τα βάλω σε μένα αντι για τα δικά μου.

       Και θα πάρεις τα μάτια μου και θα τα βάλεις σε σένα αντι για τα δικά σου.

    Μετά θα σε κοιτάξω με τα δικά σου μάτια και συ θα με κοιτάξεις με τα δικά μου μάτια”  

                                                                                                                            J. Levy Moreno

       

Ο ακρογωνιαίος λίθος της θεωρίας του ψυχοδράματος είναι ή σχέση – επαφή.

Είναι η ικανότητα να συναντάς  τον εαυτό σου και τους άλλους άμεσα – βιώνοντας την εμπειρία, να είσαι παρών και με νοήμονα τρόπο να διαχειρίζεσαι τις σημαντικότερες σχέσεις ή καταστάσεις της ζωής σου.

Οι σχέσεις εκφράζονται μέσα από τους ρόλους. Οι ρόλοι είναι οι γέφυρες μεταξύ των προσωπικών – ατομικών συναισθημάτων, αναγκών και πεποιθήσεων και του κόσμου γύρω μας. Όταν κατανοήσουμε τους ρόλους μας, τις κοινωνικές δυνάμεις-μοντέλα ή σχήματα που τους δημιούργησαν και τις πεποιθήσεις που τους υποστηρίζουν, τότε μπορούμε να επιλέξουμε επιθυμητές αλλαγές ή νέους ρόλους, στον εαυτό μας και τις σχέσεις μας.

Στον κόσμο του ψυχοδράματος μέσα από παιγνίδια ρόλων, ανταλλαγές ρόλων και του μοιράσματος, το εγώ ξεδιπλώνεται προς τα έξω. Ο εαυτός επεκτείνεται στην σύνδεση του με τους άλλους αναγνωρίζοντας τον κοινωνικό εαυτό.

Χρησιμοποιώντας την αρχή της δημιουργικής ενέργειας στην ομάδα, το άτομο συναισθάνεται τον εαυτό του και τον άλλο σαν να έχουν μια συγκεκριμένη ευαισθησία μεταξύ τους, “σαν μια κοινή ψυχή” Μoreno.

Η διαδικασία προσφέρει έναν πρωτότυπα δημιουργικό τρόπο ώστε να αναβιωθεί ο αυθορμητισμός, ο οποίος ενθαρρύνει τον αυτοσχεδιασμό και επιτρέπει στούς ανθρώπους να ανταποκρίνονται στις καταστάσεις με νέες προοπτικές.

Με αποτέλεσμα να αισθάνονται την χαρά “να είσαι ζωντανός με τις δικές σου δημιουργικές δυνατότητες, συνδεδεμένος με το κοινωνικό δίκτυο, το περιβάλλον και τις ανώτερες δυνάμεις της δημιουργίας των οποίων είμαστε μέρος.”

“Είμαστε συν-δημιουργοί, μοιραζόμενοι την υπευθυνότητα και την χαρά της δημιουργίας της ύπαρξής μας. Ώστε αν επιστρέψει ο Θεός, θα επιστρέψει ως μια ομάδα”

                                                                                                            J. Levy Μoren

Μαρία Καλαϊτζή

Ψυχοθεραπεύτρια – Ψυχοδραματίστρια

Μέλος (PIfE) Psychodrama Institute fur Europa

 

Την Κυριακή 11:45 – 12:45 με τη βοήθεια της Μαρίας Καλαϊτζή μέσα από παιγνίδια ρόλων & ψυχοδραματικές  διαδικασίες ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να βιώσει  την επέκταση του εαυτού του στην σύνδεσή του με τους άλλους, αναγνωρίζοντας τον κοινωνικό εαυτό…..

Διαβάστε περισσότερα για τη Μαρία Καλαϊτζή εδώ

 

 

Advertisement