Βασιλική Σκορδάκη

Λίγα λόγια για τη Βασιλική Σκορδάκη 

vassiliki skordakiΔικηγόρος Αθηνών

Διαμεσολαβήτρια – CEDR εκπαιδευθείσα και διαπιστευθείσα
Solicitor Αγγλίας & Ουαλίας

Ηλεκτρονική διεύθυνση: vskordaki@epilysis.eu
Τηλ. +30 210 3217555
Φαξ  +30 210 3250444
Είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από 13/2/1985 και έκτοτε ασκεί ενεργά το επάγγελμα του δικηγόρου στο γραφείο «ΣΚΟΡΔΑΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ». 

Επίσης είναι Solicitor, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγγλίας και Ουαλίας (Law Society) από το έτος 1994 και έχει εργαστεί στο Λονδίνο, με ειδίκευση στην ιατρική αμέλεια σε μια από τις καλύτερες δικηγορικές εταιρείες στον τομέα της ιατρικής αμέλειας και συνεχίζει να συνεργάζεται μαζί τους. Είναι μέλος της Ένωσης Δικηγόρων για Σωματικές Βλάβες (Association of Personal Injury Lawyers – APIL).
Τον Ιούλιο του 1996, διαπιστεύθηκε ως Διαμεσολαβήτρια από το CEDR, τότε ονομαζόμενο Κέντρο Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών και νυν ονομαζόμενο Κέντρο Αποτελεσματικής Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών, μετά από εκπαίδευσή της στο Λονδίνο, μεταξύ άγγλων υπηκόων, συναδέλφων της και μη, υπό την επίβλεψη και διδασκαλία του Καθηγητή Karl Mackie CBE (Διευθύνοντα Συμβούλου του CEDR από της συστάσεώς του το 1990) και στον οποίο απονεμήθηκε ο τίτλος Commander of the Order of the British Empire, για τις υπηρεσίες του στην προαγωγή της Διαμεσολάβησης. Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια στην Ελλάδα με μεγάλη χρονική απόσταση από τους επόμενους.
Έχει ενεργήσει ως Διαμεσολαβήτρια και Διαπραγματεύτρια, σε υποθέσεις ποικίλου αντικειμένου, με διάδικα μέρη με διαφορετικό νομικό και κοινωνικό υπόβαθρο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αγγλία. Έχει γνώση και εμπειρία από πρώτο χέρι, λόγω του ότι έμενε και εργάστηκε στην Αγγλία, μένει και εργάζεται στην Αθήνα και έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί μια αποτελεσματική διορατικότητα στον τρόπο που διαμεσολαβεί. Η εμπειρία της σα Διαμεσολαβήτρια είναι σοβαρή, ενώ έχει συμπράξει ως Συνδιαμεσολαβήτρια με κορυφαίους άγγλους διαμεσολαβητές σε δυσκολοεπίλυτες υποθέσεις. Με τη με αριθ.πρωτ.109087/12-12-2011 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ορισθεί μέλος της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το έτος 2000 ίδρυσε την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία με την επωνυμία «ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΩΔΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΏΝ» και διακριτικό τίτλο «ΕΠΙΛΥΣΙΣ», με σκοπό την προώθηση του θεσμού της Διαμεσολάβησης. Είναι μέλος και Διαμεσολαβήτρια της ΕΜΜΑ (Ένωση Διαμεσολάβησης Ανατολικής Μεσογείου – Eastern Mediterranean Mediation Association).
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε νομικά περιοδικά για τη Διαμεσολάβηση στην  ελληνική και αγγλική γλώσσα και έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε σεμινάρια, εκδηλώσεις, ημερίδες για την προώθηση του θεσμού της Διαμεσολάβησης, ενώ είναι συνεχής και η εκπαίδευσή της στη Διαμεσολάβηση.
Είναι υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου (British Council), του σχήματος Young European Lawyers’ Scheme, μετεκπαιδευθείσα στο αγγλικό δίκαιο και παρακολούθησε θεωρητικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου King’s (King’s College) και έκανε πρακτική άσκηση σε δικηγορικά γραφεία και στα Inns του Λονδίνου. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δικηγόρων (European Lawyers Association. ELA).
Ασχολείται κατ’ εξοχήν με υποθέσεις Διοικητικού και Υπαλληλικού Δικαίου, με εξειδίκευση στο Υπουργείο Εξωτερικών και στους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Έχει αναλάβει την έκδοση (επιλογή ύλης, σύνταξη και επιμέλεια) δυο νομικών περιοδικών διαρκούς ανά τρίμηνο ενημέρωσης «ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ» και «ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ».
Υποθέσεις της έχουν παραπεμφθεί και εκδικασθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δ.Ε.Ε. (υπόθεση συμβασιούχων Ο.Τ.Α. του Δήμου Κερκυραίων) και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου – Ε.Δ.Δ.Α/ECHR, στο Στρασβούργο (Ζουμπουλίδης 1 της 14/12/2006 και Κοσκινά της 21/2/2008 – για την αοριστία του δικογράφου της αιτήσεως αναιρέσεως στον Άρειο Πάγο και Ζουμπουλίδης 2 της 25/6/2009 -για την πενταετή παραγραφή αξιώσεων των υπαλλήλων κατά του Δημοσίου-  κ.ά.), βλ. Ν.Σ.Κ. και έχει δουλέψει με υποθέσεις, οι αποφάσεις επί των οποίων αποτέλεσαν σταθμό για τη νομολογία (οικογενειακό επίδομα και των δυο συζύγων, προσαυξήσεις επιδόματος αλλοδαπής για τους συμβασιούχους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ και τους αστυνομικούς,  Π.Δ. 164/2004 κ.ά.).

Advertisement