Μάριος Δεσύλλας

marios_desylasΜε το που τέλειωσε τις σπουδές του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, μπήκε στις γραμμές του βιολογικού κινήματος (ΣΟΓΕ, περιοδικό Βιοκαλλιέργειες). Ξεκίνησε το πρώτο οργανωμένο project βιοκαλλιέργειας της ελιάς στην Ελλάδα (Νεοχώρι και Σαϊδόνα Μάνης –Blaeuel, 1988-1991).

Ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Πιστοποίησης ΔΗΩ (1993).  Από το 1988 παρέχει αποκλειστικά συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας.

Έχει δώσει τεχνική στήριξη σε επιχειρήσεις και οργανώσεις, όπως Μπλάουελ (Πρόγραμμα βιολογικού ελαιολάδου), Ένωση Συνεταιρισμών Αιγίου (βιολ. Σταφίδα), Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση –WWF (πρόγραμμα βιοκαλλιέργειας στο μοναστήρι της Ορμύλιας), ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ (εκπαίδευση γεωπόνων ενώσεων), ΔΕΛΤΑ Α.Ε.(βιολογικό γάλα), Βιοφύση Α.Ε. (προγραμματισμός καλλιεργειών), Α-Β Βασιλόπουλος (εκπαίδευση στελεχών), Apivita (καλλιέργειες φαρμακευτικών φυτών) αλλά σε μικρά και μεγάλα επιχειρηματικά αγροκτήματα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (Πελοπόννησο, Στερεά, Θεσσαλία, Νησιά Αιγαίου και Ιονίου, Θράκη κ.λπ.) ώστε να κάνουν το «πέρασμα» στη βιολογική γεωργία.

Πέρα από την καθαρά τεχνική στήριξη (λίπανση, φυτοπροστασία, οικονομικότητα), δουλεύει πάνω στην ανάπτυξη και διάδοση της «βιολογικής ιδέας». Όπως με τη μελέτη του στο Γ.Π.Α., που αφορά το πώς μπορούν οι οικολογικές πρακτικές να γίνουν δεκτές στον αγροτικό χώρο. Αλλά και μέσα από την εκπαίδευση – από το 1990 – σε οργανωμένα σεμινάρια ή και ελεύθερες παρουσιάσεις, σε πολλές περιοχές της χώρας. Συ-συγγραφέας για το Υπ. Παιδείας (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο), του βιβλίου Βιολογική Γεωργία, για τη διδασκαλία του μαθήματος στη 2οβάθμια εκπαίδευση. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Γ. Τεχνολογία, Βιοκαλλιέργειες, Δηώ, Νέα Σελήνη, κ.α.
Από το 2001 αφιερώνει τη δραστηριότητά του στην έρευνα, εφαρμογή και διάδοση της βιοδυναμικής (
R. Steiner) και ομοιοδυναμικής γεωργίας (Ε. Nastati), μέσα από την (άτυπη) ομάδα του «εν δυνάμει». Έχει μόνιμη στήλη για τη βιοδυναμική στο περιοδικό «Κηπουρός» της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Οργανώνει σεμινάρια και παρέχει επαγγελματικά συμβουλές σε αγρότες που καλλιεργούν οι ίδιοι τη γη τους και θέλουν να εφαρμόσουν τη βιοδυναμική στην πράξη.

Άλλα πεδία ενδιαφέροντος και έρευνας: 
1. ομοιοπαθητική και φυτά : εκπροσώπησε την Ελλάδα με σχετική εισήγησή του, στο πρώτο διεθνές συνέδριο Αγρο-ομοιοπαθητικής (
Agrohomeopathy), στο Newnham της Αγγλίας το 2011, 
2. φυτά και μουσική : είναι μουσικός και συγγραφέας της ομώνυμης μελέτης – άρθρου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Κηπουρός και έχει εμπνευστεί κα ξεκινήσει το
project «Agrosound» για την εγκατάσταση ηχητικών συστημάτων σε αγροκτήματα, 
3. ελληνική λαϊκή παράδοση και αστρονομικό καλλιεργητικό ημερολόγιο : έχει γράψει το «Καταλαβαίνω το βιοδυναμικό ημερολόγιο» -βασικές αρχές και μηνιαίοι πίνακες- που εκδίδεται τον Ιανουάριο κάθε έτους.

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s