Μαρία Α. Αγγελή, συντονίστρια βιωματικών εργαστηρίων, εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών, ερευνήτρια και εμψυχώτρια στην ολιστική μάθηση, επιμελήτρια-θεωρητικός τέχνης και μουσειοπαιδαγωγός, μέλος του φορέα «η σ π ε ί ρ α, ολιστική εκπαίδευση, ανθρώπινες αξίες, διά βίου μάθηση».
Στα άμεσα ενδιαφέροντά της είναι η κατάρτιση και διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων μουσείων, οργανισμών, φορέων πολιτισμού, ευρωπαϊκών οργανισμών, ΚΠΕ, κέντρων ενδυνάμωσης ενηλίκων και ευπαθών ομάδων, με έμφαση στο βίωμα και στην εμπλοκή του κοινού, τα τελευταία 15 έτη. Έχει επίσης μεγάλη εμπειρία από βιωματικά προγράμματα σε νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, δημοτικά σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, με ποικίλες θεματικές, όπως «1, 2, 3 – Εγώ, Εσύ, Εμείς», «Ποιος είναι ο κήπος μου;», «Το θαυμαστό σώμα μου», «Οι αισθήσεις πέραν της όρασης», «Σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες συνομιλούν με αρχαία έργα», «Άνθρωπος-Τέχνη-Περιβάλλον», «Ενεργά Παιδιά & Νέοι -Πράσινη Πόλη», «Καλημέρα στις Πανανθρώπινες Αξίες», «Σιωπή & Γαλήνη στα σχολεία» κ.λπ..
Η τέχνη στο δημόσιο χώρο (public art) και κοινοτικής βάσης (community art), η ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος μέσα από τις εικαστικές τέχνες, ο διάλογος τέχνης-επιστήμης, η συναισθησία, η χοροκίνηση και η αυτοανακάλυψη μέσα από τη σωματική κίνηση, καθώς και η ανάπτυξη σε επίπεδο περιφέρειας με όχημα τη δημιουργική (συν)εργασία ομάδων αποτελούν επίσης προτεραιότητές της από το 1999. Επιμελείται εκθέσεις σύγχρονης, κυρίως, τέχνης σε αίθουσες και εναλλακτικούς χώρους, με γνώμονα κυρίως τις ανάγκες του ‘τόπου’ από το 2000. Επίσης από το 2008 επιμελείται και συντονίζει δράσεις (εργαστήρια, ποδηλατοπορείες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, φεστιβάλ) κοινοτικής και αλληλέγγυας συνείδησης, ειρηνικής διάδρασης, τράπεζας σπόρων, αειφορικής/φυσικής δόμησης.
Έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με χώρους τέχνης και μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού (i.e. Μουσείο Tate Modern: παρουσιάσεις συλλογών και προγράμματα με οικογένειες, 1999-2000, Μουσείο Ηρακλειδών, 2004-2009, τον οργανισμό ecart Λονδίνο, 1999-2000, Ελληνοαμερικάνικη Ένωση 2010, αίθουσες τέχνης Αθήνας από το 2005 μέχρι σήμερα) στο εκπαιδευτικό πρόγραμμά τους, με ειδικές κοινωνικές ομάδες σε εικαστικές-περιβαλλοντικές συναντήσεις δημιουργίας (ΚΕΘΕΑ), φορείς περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (i.e. Μεσόγειος SOS, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/ΚΠΕ σε όλη την Ελλάδα, Πελίτι) και σχολεία όλων των βαθμίδων στην Ελλάδα (πρόσφατη δράση: εγκεκριμένο πρόγραμμα από το ΥΠΑΙΘ σε 100 δημοτικά σχολεία της Αττικής και 20 περιφερειακές ημερίδες για ενήλικες αναφορικά με τις αξίες και πρακτικές της Εκεχειρίας στην καθημερινή ζωή), με εστίαση στην κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, στην καλλιτεχνική έκφραση και στην καθημερινή εφαρμογή πανανθρώπινων αξιών. Η εμπλοκή του τοπικού – οκείου και μη – κοινού στην καλλιτεχνική δράση, με στόχο τη δημιουργία, την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την κοινωνική ευαισθητοποίηση, αποτελεί προτεραιότητα των συνεργασιών της. Πρόσφατα ενδεικτικά παραδείγματα: η δράση aRt–Tower, Τέχνη και Περιβάλλον, 2003-2005 στη Λιχάδα Εύβοιας, Ματιές στη Δημόσια Τέχνη. Ιδέες για τον Τόπο μου, σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας, 2008, το πρόγραμμα Άνθρωπος-Τέχνη-Περιβάλλον στο Ν. Πρέβεζας, Αύγ.-Σεπτ. 2008, η κοινοτική δράση και το ομώνυμο έργο κοινοτικής τέχνης Η Διπλή Σπείρα της Ζωής, στη Γη του Πελίτι, Παρανέστι Δράμας, 2011, ευρωπαϊκά προγράμματα και δράσεις Κοινότητας (προγράμματα Citizenship και Council of Europe) στο Παλέρμο Σικελίας με δημιουργικές δράσεις ως αφετηρία συνεργασίας και συνειδητοποιήσεων: Non Violent Creative Defense of Human Rights, A Call to Change: Fighting Poverty though Human Rights Promotion (2008-2010), ευρωπαϊκά προγράμματα Εκπαίδευσης για τον Κόσμο (Global Education, 2010-2012) και για σύγχρονα παγκόσμια προβλήματα (εκδηλώσεις ρατσισμού, βία, φονταμενταλισμό, απάθεια Νέων [Youth Apathy], αποκλεισμό, ανταγωνισμό και απουσία αλληλεγγύης & συνεργατικού πνεύματος κ.λπ.): Living Library 2013, Creating a Peace of Art, 2013, Interfaith Ambassadors, 2014, Theatre Skills for Creativity and Youth Participation, 2014, Holistic Approach and Gender Based Discrimination, 2014.
Σε συνέχεια των δράσεών της οργανώνει – και προσκαλείται σε – βιωματικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους κι ενήλικες, με στόχο, μέσα από το βίωμα και την ολιστική προσέγγιση στη μάθηση τη δημιουργία, την καλλιτεχνική έκφραση και τη σύνδεσή της με τη ζωή, τις ανθρώπινες αξίες, την αρμονική πορεία στη γνώση εαυτού.
Eπιμελείται εικαστικές εκθέσεις καλλιτεχνών, αιθουσών τέχνης και μουσείων, γεγονότα κοινοτικής και δημόσιας τέχνης. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εκθέσεις/γεγονότα:
Βιβλία Ελλήνων Καλλιτεχνών: Σύγχρονες Εικαστικές Δημιουργίες, Διεθνής Συνάντηση Τέχνης «Art-Athina 2010», 2010
Non-Violent Creative Defense of Human Rights, Ευρωπαϊκό Εργαστήριο στο Παλέρμο, Δημόσια & Κοινοτική Τέχνη [Public & Community Art], 2009
Άνθρωπος-Τέχνη-Περιβάλλον, κοινοτικές εικαστικές δράσεις «Τέχνη & Περιβάλλον», Νομός Πρέβεζας, 2008
Βιομορφές2, ομαδική έκθεση (επιμέλεια, παράλληλες εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, τεκμηρίωση καταλόγου έκθεσης), Αθήνα, 2007
to be or not to be, ατομική έκθεση του Pfaff Alexander, Αθήνα, 2007
extra s m a l l, ατομική έκθεση της Μαλταμπέ Δήμητρας, in situ εγκατάσταση, Αθήνα, 2005
Athina by Art, συμμετέχουσα επιμελήτρια στη μεγάλη υπαίθρια έκθεση Δημόσιας Τέχνης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, 2004
Τεκμηριώνει με κείμενά της εικαστικές εκθέσεις καλλιτεχνών, αιθουσών τέχνης και μουσείων σε καταλόγους, αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό περιοδικό τύπο (HIGHLIGHTS περιοδική έκδοση για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό μέχρι την πρόσφατη αναστολή έκδοσης του περιοδικού, ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ κ.λπ.), περιοδικά για παιδιά και γονείς (Α.ΖΩ.ΤΟ, Παιδικός Σταθμός για Γονείς, Paidorama, κ.ά.), ηλεκτρονικές σελίδες για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.
Συντονίζει, εμψυχώνει και προσκαλείται από το 2000 σε βιωματικά εργαστήρια ενηλίκων για τις Ανθρώπινες Αξίες στην Εκπαίδευση, την ειρηνική διάδραση, τη δυναμική της Ειρηνικής Διατροφής, τη σοφή διαχείριση της έκπληξης και του απροσδόκητου, εργαστήρια για την προσωπική ενδυνάμωση (σώμα, νους, μνήμη, συναίσθημα, αντίληψη, παρατήρηση, έκφραση, διείσδυση/έρευνα, συνειδητοποίηση, θεραπεία, ενδυνάμωση), τον ενεργό πολίτη, την ολιστική ματιά & μάθηση, την αμοιβαιότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη σε παράλληλο δρόμο με το ‘σοφό’ ακτιβισμό, το χώρο της εσωτερικής μας δύναμης, την πνευματικότητα στην καθημερινότητα, σειρά εργαστηρίων προς παιδαγωγούς και εμψυχωτές για τις Ανθρώπινες Αξίες, ενότητες βιωματικών εργαστηρίων για την ειρηνική διάδραση, τη διαλλακτικότητα, τις αμοιβαία επικερδείς λύσεις, το διάλογο, τη σοφή διαχείριση κρίσεων/συγκρούσεων. Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν η ενότητα εργαστηρίων προς εθελοντές περιβαλλοντικών οργανώσεων (π.χ. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, 2011), βιωματικά εργαστήρια προς εκπαιδευτικούς σε ΚΠΕ της χώρας, 2008-σήμερα, ενότητες εργαστηρίων, σε παιδαγωγούς, εμψυχωτές, ομαδάρχες, δασκάλους, γονείς, για την Εκεχειρία, την ενσυναίσθηση & τη διαχείριση κρίσεων στην καθημερινή πρακτική, 2010-2014 κ.λπ..
Προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της σε αλληλέγγυα εγχειρήματα, κολλεκτίβες, περιβαλλοντικές εκστρατείες και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες σε ανάγκη.
Είναι ενεργό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA) και του συλλόγου αποφοίτων του Παν/μίου CITY στο Λονδίνο (CITY University Alumni), σε συνέχεια του μεταπτυχιακού τίτλου της.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.