Οι αξίες και η αποστολή μου στον κόσμο

          “Οι ρόλοι δεν παράγονται από τον εαυτό, αλλά ο εαυτός δημιουργείται από τους ρόλους”                                                                                                                                                   J. Levy Moreno

 

Η ζωή εκτυλίσσεται στο σύμπαν με δημιουργικό τρόπο όχι μόνο δισεκατομμύρια χρόνια πριν,  αλλά και από στιγμή σε στιγμή με έμπνευση και παλμό.

Το κύριο όμως είναι ότι οι διαστρεβλωμένες ψευδαισθησιακές αντιλήψεις του μυαλού, μας κάνουν να χάνουμε τον σκοπό του νοήματος και τον θαυμασμό της ζωής, αποπροσανατολίζοντάς μας από την βασική υπαρξιακή αναζήτηση του

Ποιος είμαι?”  “Ποιο είναι το νόημα της ζωής?”

Αυτή η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί από κοινοτυπίες ή να αναλυθεί σε επιμέρους ερωτήσεις, με δεδομένα: την κληρονομιά της οικογένειάς μου, τον πολιτισμό, την ιστορική εποχή που ζω, τις προσωπικές αξίες, δυνάμεις, τα ταλέντα και την ιδιοσυγκρασία μου.

Έτσι να ανακαλύψω πού ανήκω στην κοινωνία μας. Ποια είναι η πολιτιστική μου ταυτότητα & τι χρειάζεται να κάνω για να εκφράσω την προσωπικότητά μου με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο.

Στο Ψυχόδραμα συνδυάζονται η Ατομική με την Κοινωνική ψυχολογία, τον πολιτισμό και τα επιμέρους προβλήματα των ανθρώπων, οι οποίοι συνήθως επηρεάζονται σημαντικά από τον τρόπο που σκέφτονται, τις πεποιθήσεις, τις αξίες – πολιτιστικά ιδεώδη και τους κοινωνικούς ρόλους.

Οι κοινωνικοί ρόλοι κατά πόσο είναι άκαμπτοι είναι ανάλογο  των “πολιτιστικών κονσερβών”  των κοινωνικών εθίμων και νόμων.

Μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε έναν ρόλο, δρώντας σε κατάσταση αυθορμητισμού να τον διερευνήσουμε, αξιολογήσουμε  και να τον οργανώσουμε έτσι ώστε να εκπληρώνει το νόημα  της ζωής μου με ενθουσιασμό.

Και η αποστολή μου στον κόσμο να εμπνέεται από τον οίστρο της δημιουργικότητας, απαντώντας στην επιτακτική ανάγκη για την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου γεμάτου φροντίδα και χαρά.

 

“Η δημιουργία αποτελεί προέκταση του θεού και η ψυχή υπάρχει από την αιωνιότητα

& η θεότητα βρίσκει έκφραση στην καθημερινή ζωή μέσα από τον καθένα μας.”

  1. J. Levy Moreno

                                                                                                

                                         Μαρία Καλαϊτζή

Ψυχοθεραπεύτρια–Ψυχοδραματίστρια

Μέλος (PIfE) Psychodrama Institute fur Europa

                                                                                     τηλ. Επικοινωνίας:  6973996067                                                                                                     email: kalaitzimaria56@yahoo.gr

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s